Rodzina ciągle prosi o to szybkie ciasto. Nie zabraknie go również w tym roku na Święta
Moja rodzina uwielbia wypieki na cieście francuskim. To dlatego, że doskonale smakują. Ja dodatkowo cenię je za łatwość i szybkość przygotowania, bo zawsze sięgam po gotowe ciasto francuskie. Wykorzystuję je m.in.: do przygotowania domowej napoleonki. Tyle, że w mojej napoleonce są zwykle trzy warstwy ciasta. To na specjalnie życzenie moich dzieci.
Jak upiec ciasto francuskie, by było płaskie?
Ciasto francuskie ma tendencję do wybrzuszania się w czasie pieczenia, co nie jest pożądane w przypadku napoleonki. Jak więc uniknąć tego problemu? Po pierwsze ułożone na blasze ciasto trzeba ponakłuwać widelcem. Po drugie warto je przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia oraz blachą, która posłuży za obciążnik. Wtedy pieczemy je ok. 12 minut z obciążeniem i jeszcze 5 minut po jego usunięciu. A poza wszystkim wybrzuszoną stronę ciasta należy ułożyć w stronę kremu, który ukryje niedoskonałości.
Jak zrobić podwójną napoleonkę?
Przygotowanie podwójnej napoleonki tym różni się od klasycznego deseru, że piecze się do niej trzy, a nie dwa blaty ciasta. Oczywiście trzeba też podzielić na pół krem, tak by w miarę równomiernie przełożyć nim blaty francuskiego ciasta.
Przepis: Podwójna napoleonka
Napoleonka z ciasta francuskiego przekładana kremem budyniowym
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
Ciasto:
- 3 płaty ciasta francuskiego wielkości średniej blachy
Krem budyniowy:
- 1 l mleka
- laska wanilii
- 2/3 szklanki cukru
- 2 torebki budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 3 żółtka
Dekoracja:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Pieczenie ciasta francuskiegoPiekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Rozłóż płaty ciasta francuskiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj je widelcem, aby zapobiec zbytniemu wyrastaniu. Piecz każdy płat 12–15 minut na złoty kolor. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie kremu budyniowegoW garnku zagotuj 750 ml mleka z cukrem i przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Wyskrob z niej ziarenka miąższu i dodaj do mleka. W misce wymieszaj pozostałe 250 ml mleka z budyniem, mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami. Wlej mieszankę do gotującego się mleka i mieszając podgrzewaj, aż powstanie gęsty budyń. Gotuj go 1–2 minuty, wystudź. W misce zmiksuj miękkie masło. Dodawaj do niego po łyżce budyniu i miksuj, aż powstanie gładki krem.
- Składanie ciastaNa tacy ułóż pierwszy płat ciasta francuskiego. Przykryj go połową kremu, równomiernie rozprowadź. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij. Wyłóż pozostały krem budyniowy, wyrównaj, przykryj trzecim blatem ciasta, lekko dociśnij. Ciasto przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem, krój w kostkę.
Jak odmienić smak domowej napoleonki?
Napoleonka zawiera zwykle krem budyniowy, który doskonale komponuje się z ciastem francuskim. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by odmienić nieco smak tego deseru. Wystarczy przed wyłożeniem kremu, blat ciasta posmarować np. konfiturą czy dżemem. Można też wykorzystać do tego celu masę kajmakową. Dobrym dopełnieniem tego ciasta może być warstwa bitej śmietany, którą warto położyć na wierzch drugiej warstwy kremu budyniowego i przykryć ją trzecim blatem ciasta. Powstanie wtedy deser, który w wielu rejonach Polski zwie się kremówką.